Хромотерапия

Хромотерапията е наука, основана на енергийните вълни, излъчвани от светлината и цветовете. Човешкото око разпознава само 20% от тях, а останалите 80% се улавят от рецепторите на кожата и се абсорбират от клетките.
Когато даден цвят ”проникне” в организма, предизвиква определени биохимични реакции в клетките и тъканите, стимулира жлезите с вътрешна секреция, влияе благоприятно и на нервната система. Всеки цвят има собствена енергия и въздейства на организма по строго определен начин.
Цветолечението е познато и се прилага още от дълбока древност, като най-разпространено е било в Древен Египет, Индия (аюрведична медицина) и Китай (енергийна медицина).

В традиционната медицина на Египет и Гърция цветните камъни, минералите и кристалите са се използвали масово за хромотерапия. Често срещани били и цветните лечебните храмове – помещения, боядисвани в специфични цветове, известни с това, че притежават лечебни свойства.

Основните елементи на съвременната хромотерапия принадлежат на д-р Гхадали, американски доктор по химия и физика, публикувал през 1933 г. книга, в която описва лечението на 316 болести чрез използването на различни цветови комбинации.
Според него, живите организми действат като своеобразна призма, която разгражда светлината на различни компоненти, за да извлече необходимата за нормалния баланс на организма енергия. 

Хромотерапията оказва многостранно влияние върху състоянието на човешкия организъм – нормализира функциите на кожата, на вътрешните органи, на ендокринната система, т.е. постига се оптимален баланс и се възстановява духовната и физическата хармония.

Най-новите научни изследвания показват, че когато цветовете се използват за лечение, те влияят по един и същи начин на хората независимо от личните им предпочитания към определен цвят.
Свойствата на цветовете са добре проучени и когато се използват поотделно или съвместно ( в зависимост от необходимото лечение), може да се постигнат много добри резултати.

Какво е въздействието на отделните цветове?

Червен
Червеното дава физическа сила, енергия и активизира.

Огромната енергия на този цвят възстановява жизнеността, ободрява и повишава увереността в собствените сили и възможности.  Стабилизира костната система.

Добре е да го използваме, когато сме отпаднали и апатични.

 

Оранжев
Оранжевото е творчески цвят, носи радост, удовлетворение,  вдъхновение и оптимизъм. Помага да се преодолеят депресията и нервните сривове. Повишава апетита, регулира обмяната на веществата и способства за възстановяване хидробаланса на кожата. Влияе благотворно на кръвообращението, мускулите, намалява астматичните пристъпи, помага и при ревматизъм.

 

Жълт
Жълтото тонизира, стимулира, засилва мисловния процес, подхранва психиката. Допринася за повишаване на умствената концентрация, създава отлично настроение и спомага за бърза адаптация към промените. Действа благотворно на храносмилането, нервната система и лимфния поток.

 
Зелен
Зеленото е цветът на вътрешната хармония и баланса между материално и духовно. Помага при безсъние, контролира пристъпите при нервни разстройства. Неговата неутрална енергия има мощни възстановителни свойства, дарява вътрешен мир и спокойствие. Изключително ефективен е при главоболие и невралгия, нормализира кръвното налягане, има и антисептично действие.

 

Син

Светло синьото носи вяра и провокира духовните търсения. Отпуска и успокоява организма, подготвя тялото за почивка, отстранява безсънието. Синьото е цветът на истината, спокойствието и хармонията. Помага при треска, изгаряния, раздразнителност и проблеми с нервната система. Има антисептично действие.

 

Индиго
Индигото е свързано с интуиция и самовглъбяване, то е връзката ни с вътрешния глас. Засилва интровертността и паметта. Помага при главоболие, нервно напрежение и психическо претоварване.

 

Лилаво
Възстановява душевното равновесие и повишава степента на самоконтрол и самоувереност. При творчески натури е силен стимулатор за креативно мислене и философски поглед на живота. Засилва   връзката ни с всяка нова нестандартна информация и Бог. Добро въздействие има при проблеми с костите и заболявания на ставите.

 

Бял
Чист и неутрален, това е цветът на спокойствието. Той включва в себе си всички останали цветове. Пречиства тялото и зарежда с позитивна енергия. Бялото винаги е смятано за пресечна точка на чистотата, невинността, душевната хармония.

Цветовете се използват навсякъде в живота ни, едва ли някой си дава сметка до каква степен те ни влияят…